Anskaffning av (tjänsten) skyddat boende genom upphandling
Det ges inte något allmänt undantag från upphandlingsreglerna när det gäller skyddat boende. Detta innebär att kommunens köp av tjänster med anknytning till skyddat boende i princip ska konkurrensutsättas enligt reglerna i LOU. Vilka alternativ som finns för kommunens anskaffning av skyddat boende utvecklar vi här nedan.
Innehåll på denna sida
Utgångspunkten är att upphandlingsreglerna (främst lagen om offentlig upphandling, LOU) ska tillämpas när en kommun anskaffar tjänster genom tilldelning av ett kontrakt.
Nya regler från 1 januari 2023
Nya regler om reserverad upphandling för idéburna organisationer vid offentliga upphandlingar och valfrihetssystem gäller från och med den 1 januari 2023.
Olika regler för upphandling baserat på värde
Det är det faktiskt kända eller uppskattade värdet på det som ska upphandlas som avgör vilka regler som ska gälla för upphandlingen. Värdet av en upphandling ska uppskattas till det totala beloppet som ska betalas i upphandlingen, inklusive optioner. En upphandling får inte delas upp i avsikt att kringgå upphandlingsregelverket och vid beräkningen ska alltså eventuella options- och förlängningsklausuler beaktas som om de utnyttjats.
Upphandlingar av sociala och andra särskilda tjänster som överstiger tröskelvärdet för upphandling av sådana tjänster ska genomföras enligt reglerna i 19 kapitlet LOU. Tröskelvärdet från den 1 januari 2022 är ca 7,8 miljoner kronor.
Från den 1 februari 2022 föreligger inte längre något krav på att använda ett visst reglerat förfarande för sådana upphandlingar. Inget hindrar däremot upphandlande organisationer från att hämta vägledning och inspiration från de förfaranden som är tillämpliga för direktivstyrda upphandlingar eller från de förfaranden som gällde för icke-direktivstyrd upphandling fram till regelförändringen. Dessa kan anpassas efter behov så länge de grundläggande upphandlingsprinciperna följs. När det gäller annonsering betyder det att upphandlingen ska annonseras i en registrerad databas samt i EU:s gemensamma databas för annonsering av upphandlingar (Tenders Electronic Daily – ”TED”).
19 kapitlet LOU innehåller även särskilda regler för exempelvis vad som ska framgå av upphandlingsdokumenten, tilldelning av kontrakt, information till leverantörer och dokumentation.
Bestämmelser om förfarandet för icke-direktivstyrd upphandling
Ibland möjligt att direktupphandla
I vissa fall är direktupphandling enligt 19 a kapitlet LOU möjligt även vid upphandling över tröskelvärdet (direktupphandlingsgränsen). En direktupphandling av sociala och andra särskilda tjänster får bland annat genomföras i de fall förutsättningarna för förhandlat förfarande utan föregående annonsering enligt reglerna i 6 kapitlet 12–19 §§ är uppfyllda.
Ett förfarande som inte innefattar annonsering kan innebära att de så kallade Altmarkkriterierna inte uppfylls. Ersättningen kan därmed behöva hanteras som ett statsstöd.
Om det uppskattade värdet på upphandlingen beräknas understiga tröskelvärdet för sociala och andra särskilda tjänster, det vill säga cirka 7,8 miljoner kronor, får tjänsten direktupphandlas.
Tröskelvärden och direktupphandlingsgränser
I korthet innebär detta att upphandlingen omfattas av 19 a kapitlet LOU. Därmed gäller inte något krav på att upphandlingen ska annonseras. Däremot ska de grundläggande upphandlingsprinciperna följas.
De grundläggande upphandlingsprinciperna
Vid direktupphandling bör man tänka på att det kan innebära att man riskerar att lämna ett otillåtet statsstöd. Upphandlingsmyndigheten rekommenderar därför att man i sådana fall beaktar statsstödsreglerna.
Är kommunens finansiering av skyddat boende statligt stöd?
Den upphandlande myndigheten ska besluta om riktlinjer för direktupphandling. Dessutom gäller dokumentationsplikt för upphandlingar vars värde uppgår till minst 100 000 kronor.
Innehåll i individuell rapport och dokumentationsplikt i LOU och LUF
Andra möjliga former för att ingå avtal
En kommun har möjlighet att reservera en upphandling av vissa sociala och andra särskilda tjänster, däribland skyddade boenden, till vissa organisationer som uppfyller särskilda krav. Från och med den 1 januari 2023 innehåller 19 kap. LOU två olika bestämmelser om reserverad upphandling. Skyddat boende omfattas av båda dessa bestämmelser.
Man bör notera att en reserverad upphandling inte innebär något undantag från lagens tillämpningsområde. Den innebär snarare en positiv särbehandling av vissa leverantörer av sociala hänsyn.
Valfrihetssystem enligt lagen (2008:962) om valfrihet (LOV) är i vissa fall ett alternativ till upphandling. Det är frivilligt för kommuner att inrätta valfrihetssystem. Lagen omfattar vissa däri angivna tjänster. Dessa är hälso- och sjukvård som en kommun respektive en region är huvudman för, samt socialtjänst. Det finns ingen gräns för hur många leverantörer som kan vara anslutna till ett valfrihetssystem men det ska alltid finnas ett ickevalsalternativ för brukaren.
Valfrihetssystem skulle i vissa fall kunna passa bättre för idéburna organisationer än offentlig upphandling, då det anses vara enklare att bli utförare i ett valfrihetssystem än att bli tilldelad ett kontrakt i en upphandling enligt LOU.
LOV innehåller från och med den 1 januari 2023 möjligheter att reservera valfrihetssystem för idéburna organisationer som uppfyller vissa villkor.
Det är inte ovanligt att kommuner, av bland annat säkerhetsskäl, anlitar boenden i en annan kommun än i den egna. Det kan handla om boenden som drivs av den andra kommunen.
Avtal mellan två kommuner om att tillhandahålla skyddat boende mot ersättning uppfyller ofta kriterierna för upphandlingskontrakt. En kommun kan dock under vissa förutsättningar ingå avtalssamverkan med annan kommun och gemensamt lösa uppgifterna att tillhandahålla skyddat boende. En förutsättning är att det så kallade Hamburgundantaget är uppfyllt (3 kapitlet 17–18 §§ LOU).
Avtal som är undantagna från reglerna
Rapport: Offentlig avtalssamverkan
Det finns en möjlighet till kommunal avtalssamverkan enligt 9 kapitlet 37 § i kommunallagen (2017:725) ifråga om uppgifter som socialtjänsten och socialnämnden huvudsakligen svarar för. Det handlar då primärt om uppgifter enligt bland annat socialtjänstlagen (SoL), med tillhörande föreskrifter.
- Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU)
- Kommissionens tillkännagivande (2016/C 262/01) om begreppet statligt stöd som avses i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt
- C-318/15, Tecnoedi Construzioni SrL
- Inlägget ”direktupphandling på grund av synnerliga skäl” i Upphandlingsmyndighetens Frågeportal
- Nytt regelverk om upphandling, prop. 2015/16:195, del 1
- Socialtjänstlagen (2001:453)
- Idéburen välfärd, prop. 2021/22:135 och bet. 2021/22:FiU28
- EU-domstolens dom i mål C- 436/20, ASADE
Innehållet i denna vägledning
- Vad är skyddat boende och vilka driver dessa boenden?
- Kommunens ansvar för våldsutsatta personer och deras barn
- Kvinnojourernas roll och finansiering
- Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
- Ska skyddat boende upphandlas?
- Anskaffning av (tjänsten) skyddat boende genom upphandling
- Hur finansierar kommunen skyddade boenden med beaktande av statsstödsreglerna?