Tekniska krav och funktionskrav vid upphandling av koncessioner
Innehåll på denna sida
Övriga sidor i vårt stöd om LUK
- Vad är en koncession?
- Tröskelvärde och direktupphandlingsgräns
- Förfarandet över tröskelvärdet
- Förfarandet under tröskelvärdet samt för sociala- och andra särskilda tjänster
- Löptiden på en koncession
- Annonsering och tidsfrister
- Uteslutning och kvalificering
- Utvärdering av anbud och tilldelning
- Fullgörande av koncessioner
- Rättsmedel
I texten nedan används upphandlande organisationer som ett samlingsbegrepp för upphandlande myndigheter eller enheter.
Upphandling över tröskelvärdet
Reglerna om tekniska krav är allmänt formulerade i lagen om upphandling av koncessioner (LUK). Till skillnad från lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) används inte begreppet tekniska specifikationer. I stället används begreppet tekniska krav. Detta har den svenska lagstiftaren tolkat som ett bredare begrepp.
Den upphandlande organisationen ska redovisa tekniska krav och funktionskrav i något av koncessionsdokumenten. Kraven ska ange de egenskaper som byggentreprenaden eller tjänsten ska ha.
Egenskaperna får dessutom avse processen eller metoden för att producera eller tillhandahålla byggentreprenaden eller tjänsten. Det gäller under förutsättning att kraven avser det som ska anskaffas och att de står i proportion till värdet av anskaffningen och syftet med den.
Precis som vid upphandling enligt LOU och LUF är det bara tillåtet att hänvisa till exempelvis ett fabrikat, ursprung eller varumärke i undantagsfall. Om en sådan hänvisning görs ska hänvisningen följas av orden ”eller likvärdigt”.
Den upphandlande organisationen får inte förkasta ett anbud enbart på grund av att byggentreprenaden eller tjänsten inte stämmer överens med vissa tekniska krav eller funktionskrav som ställts i koncessionsdokumenten. I sitt anbud kan anbudsgivaren visa att de föreslagna lösningarna uppfyller kraven på ett likvärdigt sätt. Det är alltså upp till leverantören att visa och beskriva varför lösningen är likvärdig med det som den upphandlande organisationen har frågat efter.
Även om reglerna som rör tekniska krav inte är lika detaljrika i LUK som de är i LOU och LUF ska den upphandlande organisationen beakta de grundläggande upphandlingsprinciperna när kraven ställs.
Relaterade länkar
- Prop. 2015/16:195 s. 597 – den svenska lagstiftarens tolkning av begreppet tekniska krav
- 7 kap. 1 § lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) – tekniska krav och funktionskrav
- 7 kap. 2 § LUK – hänvisning till exempelvis varumärke får bara göras i undantagsfall
- 7 kap. 3 § LUK – om anbudsgivare kan visa att föreslagen lösning uppfyller tekniska krav eller funktionskrav på likvärdigt sätt får den upphandlande organisationen inte förkasta anbudet